Mięsoholicy
Zaraska Marta
Wydawca:
DOSTĘPNOŚĆ:
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.
MARTA ZARASKA to dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych. Jest również korespondentką zagraniczną, autorką artykułów publikowanych między innymi w The Washington Post, Scientific American, The Atlantic, The Los Angeles Times, National Geographic Traveler, The Boston Globe oraz w polskim tygodniku Polityka. Zaraska ukończyła prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszka we Francji z mężem, córką i dwoma wiekowymi psami.
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.
MARTA ZARASKA to dziennikarka specjalizująca się w publikacjach naukowych. Jest również korespondentką zagraniczną, autorką artykułów publikowanych między innymi w The Washington Post, Scientific American, The Atlantic, The Los Angeles Times, National Geographic Traveler, The Boston Globe oraz w polskim tygodniku Polityka. Zaraska ukończyła prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Mieszka we Francji z mężem, córką i dwoma wiekowymi psami.
Cena: 39.99 zł
37.99 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 37.99 zł
Książka
Dostawa
- Odbiór osobisty w Cafe NOWA Księgarnia (os. Zgody 7, 31-949 Kraków) 0.00 zł
- Paczkomaty InPost 18.00 zł
- Kurier DPD/ FedEx/ InPost 24.00 zł
- Poczta Polska 19.00 zł
- Orlen Paczka 18.00 zł
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 17.00 zł
Odbiór osobisty
Cafe NOWA Księgarnia
os. Zgody 7 lok. 11, Kraków
+48 577 946 397 poniedziałek - niedziela od 10.00 do 19.00
Opis produktu
- Tytuł oryginalny
- Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
- Podtytuł
- 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka
- Autor
- Zaraska Marta
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- Czarna Owca
- Tłumaczenie
- Paruszewski Sławomir
- ISBN
- 9788380156388
- Rok wydania
- 2017
- Wydanie
- 1
- Liczba stron
- 384
- Oprawa
- Miękka ze skrzydełkami
- Format
- 14.0x23.0cm
- Ciężar
- 0.44 kg
- Typ publikacji
- Książka
Recenzje
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt